Houten vloeren: hoe onderhoud je ze?

Bij een houten vloer is het enorm belangrijk dat je deze op de juiste manier onderhoudt. Hout is namelijk een natuurproduct en heeft extra aandacht nodig. Er zijn een aantal dingen die juist wel moet doen en een aantal dingen die je beter kunt laten. In dit artikel geven we handige tips voor het onderhouden van je houten vloer, zodat deze zo lang mogelijk in een mooie conditie blijft. We beschrijven diverse situaties en geven tips waar je rekening mee moet houden.

Don’ts houten vloeren

Het onderhouden van een houten vloer is belangrijk voor de levensduur. Er zijn diverse dingen die je kunt doen om de vloer mooi te houden, maar er zijn ook een aantal dingen die je beter kunt laten. Hoeveel onderhoud een houten vloer nodig heeft hangt van verschillende factoren af. Eens in de zoveel tijd zal je de vloer moeten dweilen. In dit geval is het belangrijk dat je niet teveel water te gebruikt. Zorg er dus voor dat de dweil niet te nat is. Daarbij is het belangrijk dat je vocht of andere viezigheid direct schoonmaakt.  

De beste olie werkwijze

Een houten vloer blijft mooi wanneer je deze regelmatig van een goede olie voorziet. MInimaal een keer per jaar dien je de vloer in de was te zetten. Het olie proces is essentieel voor een goede beschermlaag. Daarbij zorgt olie voor meer grip waardoor je niet zo snel uitglijdt. Er zijn verschillende oliën die je kunt krijgen. We raden je aan om gewoon normale olie te kopen. Daarbij zijn er bepaalde soorten hout die een ander soort olie vereisten. Kenners raden aan om een houten vloer eens in het jaar een grote beurt te geven en eens in de drie weken parketzeep te gebruiken. Meng de parketzeep met water en dweil voorzichtig over de vloer heen. De instructies hoe je parketzeep het beste kunt gebruiken, staan op de verpakking weergeven. Zorg er in ieder geval voor dat je niet teveel parketzeep gebruikt, een klein laagje is vaak al voldoende.

Troffelvloer

Toch maar voor een onderhoudsvrije vloer kiezen?

Voordat je besluit om een gietvloer te kopen is het belangrijk dat je je goed beseft hoeveel tijd er in het onderhoud kan gaan zitten. Een houten vloer heeft nou eenmaal veel onderhoud nodig om hem in goede conditie te houden. Wanneer je niet over deze tijd beschikt is het geen verkeerd idee om voor een andere vloer te kiezen zoals een gietvloer of een laminaatvloer. Het grote voordeel van een houten vloer is dat deze een natuurlijke uitstraling geeft.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *