Wat is het politiekeurmerk en wat betekent dit voor jou?

Vaak wordt aangeraden om altijd voor sloten te kiezen, die voorzien zijn van het PKVW-keurmerk. PKVW staat in dit geval voor politiekeurmerk Veilig Wonen. Het keurmerk wordt uitgegeven door de Nationale Politie, die de sloten test op de meest voorkomende inbraaktechnieken. Momenteel zijn dat onder meer lockpicking, kerntrekken en het openbreken van een deur met een koevoet. Om de kans op een inbraak te minimaliseren, moeten sloten tegen deze inbraakvormen bestand zijn. Politiekeurmerk sloten kun je zelf online bestellen. Je kunt er echter ook voor kiezen om de sloten door een slotenmaker te laten aanschaffen en direct te laten plaatsen. Het plaatsen van nieuwe sloten is geen eenvoudige klus.

Voordelen van het politiekeurmerk voor sloten

Het voornaamste voordeel van sloten die voorzien zijn van het PKVW-keurmerk, is het feit dat de sloten doorgaans veiliger zijn dan andere sloten. De kans dat een inbreker bij je woning binnen weet te komen is zodoende kleiner. Dit is echter niet het enige voordeel van deze sloten. Ook is het vaak makkelijker om de kosten voor het herstel van inbraakschade vergoed te krijgen via een verzekeraar. De verzekeraar weet immers dat je er alles aan hebt gedaan om de kans op een inbraak te minimaliseren.

Alternatief voor het PKVW-keurmerk

Niet alle sloten zullen getest zijn door de Nationale Politie. Een slot zonder het PKVW-keurmerk is niet per definitie een slecht slot. Naast het PKVW-keurmerk zijn er namelijk verschillende andere indicatoren, die iets zeggen over de kwalitiet van een slot. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de SKG-rating van sloten. Deze SKG-rating, een sterrenbeoordeling van minimaal één en maximaal drie sterren, zegt iets over de vertraging van het slot op een inbraak. Des te meer sterren een slot heeft, des te groter zal de vertraging logischerwijs ook zijn. Dit maakt het voor inbrekers minder makkelijk om ongemerkt je woning binnen te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *