Gietvloeren en vloerverwarming stijgen in populariteit. De meeste mensen combineren vloerverwarming met een houten of een stenen vloer. Terwijl een gietvloer in combinatie met vloerverwarming eigenlijk een fantastische combinatie vormt. Dit heeft te maken met het feit dat anders dan met een stenen vloer een fietsvloer redelijk dun is. Daardoor wordt de vloer met een gietvloer sneller warm. De geproduceerde warmte wordt hierdoor direct afgegeven in de ruimte. Een ruimte is op deze manier niet alleen snel op temperatuur maar er gaat ook niet veel energie verloren. De combinatie van vloerverwarming met een gietvloer heeft dus vele voordelen voor het efficiënt verwarmen van een ruimte waarbij er energie bespaart wordt. Lees in dit artikel meer over deze combinatie. Meer weten of vragen stellen? Neem dan eens een kijkje op de website van Van Vliet Verwarming.
Epoxy vloer
Een epoxy gietvloer is erg populair alleen heeft als groot nadeel dat dit niet in combinatie kan met vloerverwarming. Je ziet dan ook vaak dat deze vorm van gietvloeren vooral wordt toegepast in winkelruimtes, bedrijfsruimtes en andere commerciële omgevingen waar van de vloer hoge eisen worden gevraagd. De strakke uitstraling dat wordt gevormd door de naadloze look is het een veel gebruikte vloer in bijvoorbeeld de moderne interieurs. Een epoxy vloer kan geen uitzet- en krimpspanningen ondervangen. Dit maakt de vloer ongeschikt in combinatie met vloerverwarming doordat vloerverarming zorgt voor warmte dat kan leiden tot uitzetten. En wanneer de vloerverwarming zijn temperatuur heeft bereikt zal deze afkoelen waardoor de vloer ook zal gaan krimpen en er dus scheuren zouden kunnen ontstaan.
Polyurethaan vloer
Een vloer van polyurethaan is een gietvloer van kunststof die over een bestaande vloer naadloos kan worden aangebracht. Kenmerken van deze vloer zijn dat deze makkelijk is in onderhoud, niet scheurt en is redelijk elastisch. Doordat de vloer een naadloos karakter heeft kan deze perfect toegepast worden in een strak interieur. Een polyurethaan vloer valt onder de kunstharsvloeren. Een voordeel van een kunstharsvloer is dat deze perfect te combineren valt met vloerverwarming. Een vloer van polyurethaan is een stuk elastischer dan een epoxy vloer en kan daarnaast ook beter scheurvorming weerstaan. Door de beperkte dikte van een polyurethaan vloer is deze ideaal te gebruiken wanneer u deze in combinatie met een vloerverwarming wilt.
Acrylaatvloer
Een acrylaatvloer behoort net zoals een polyurethaan vloer en epoxy vloer tot de groep van de kunstharsvloeren. De acrylaatvloer staat ook wel bekend onder de naam pmma vloer. Want het gaat om polymethylmethacrylaatharsen die gemengd worden met kwartszand. Deze vloer heeft een dikte van 3 tot 5 millimeter en behoort daarom bij de dunne vloerbedekking. Een groot voordeel van een acrylaatvloer is dat deze op bijna iedere soort ondergrond geplaatst kan worden. Zoals een ondergrond van hout, tegels of beton is het mogelijk om hier overheen een acrylaatsvloer te plaatsen. Het is hierbij wel van belang dat de ondergrond goed voorbehandeld wordt voordat de vloer geplaatst wordt.
Cementgebonden gietvloeren
Een cementgebonden gietvloer is eigenlijk geen echte gietvloer. Dit heeft te maken met dat er nogal wat handwerk voor nodig is om de vloer egaal te krijgen. Bij een cementgebonden vloer wordt er een laag van tussen de 2 en 20 mm aangebracht die bestaat uit verschillende chemische toeslagstoffen, bindmiddelen en cement. Het hangt af van de vloersamenstelling of deze mogelijk is in combinatie met een vloerverwarming. Een vloer die cementgebonden is krijgt als afwerking een coating die bescherming biedt tegen onder andere vocht en vuil. Als finish kan er gekozen worden uit een matte of een glanzende toplaag.
Welke keuze is het beste?
Zo zijn er diverse mogelijkheden qua gietvloeren en zo heeft iedere gietvloer zijn voordelen. Als u gaat voor een gietvloer in combinatie met vloerverwarming dan is de beste keuze een polyurethaan of acrylaatvloer. Deze gaan beiden namelijk goed in combinatie met vloerverarming en zijn gemakkelijk in het onderhoud. Ook laten ze door de egale structuur de warmte goed door waardoor het aangenaam is om op blote voeten te lopen.